Logt u voor de eerste keer in op de nieuwe website? Lees hier de instructies. U kunt ook een bestelling plaatsen zonder in te loggen.
skip to Main Content

Gaan we deze zomer naar de Limburgse heuvels of rijden we weer naar een vakantiebestemming over de grens? Het blijft nog even spannend of dat perspectief waar we allemaal zo naar uit kijken, er binnenkort is. Mochten de grenzen weer opengaan en is reizen weer toegestaan omdat het merendeel van de bevolking is gevaccineerd, dan is het prettig om goed voorbereid op pad te gaan. Bij deze voorbereiding kan De 2e Stemwinkel u goed van dienst zijn.

Voor een gelarygnectomeerde is het van belang om aan een aantal zaken te denken om ongestoord van zijn of haar vakantie te kunnen genieten.

Als u weet waar u naartoe gaat, kunt u contactgegevens opvragen bij De 2e Stemwinkel – PVHH. U krijgt dan het adres of een contactpersoon die weet waar u een stemprothese kunt wisselen. (Er bestaat geen lijst met ziekenhuizen: dit is erg lastig om up-to-date te houden.)

Het is belangrijk om een reserve stemprothese mee te nemen. Deze kunt u vragen bij uw behandelend arts of in het ziekenhuis. Een plug meenemen is natuurlijk ook handig!

Bij De 2e stemwinkel is voor klanten en leden een medisch paspoort verkrijgbaar. Hier kunt u in aangeven dat u een halsstoma hebt. Ook staat hierin vermeld welke stemprothese en bloedgroep u hebt en welke medicatie u gebruikt. Het kan zijn dat er tijdens een reis of verblijf in het buitenland iets met u gebeurt. Het is belangrijk dat u uw hulpverleners kunt informeren over uw situatie.

Een handig en onmisbaar document is een SOS kaartje voor in de auto of om bij u te dragen. Hierop staat dat u beademd moet worden via een halsstoma. Dit kaartje is te bestellen bij De 2e Stemwinkel.

Mocht u met het vliegtuig gaan, dan is het fijn dat u wat spullen bij u hebt om uw tracheostoma te verzorgen. Op de website van De 2e Stemwinkel kunt u douaneformulieren downloaden in het Nederlands of in het Engels waarin staat dat u o.a. NACL, een spuitje en een pincet bij u hebt. U kunt ook een A4 downloaden waarop in 17 talen staat dat u gelaryngectomeerd bent en hoe u beademd moet worden. Ook handig.

Vergeet u ook niet om de Tracheostoma app te downloaden om in geval van nood aan hulpverleners te kunnen laten zien? In de app staat wat te doen bij calamiteiten: bijvoorbeeld bij mond-op-stoma beademing. Dit is ook te vinden op de website: www.tracheostoma.nl. Hier is veel informatie te vinden over verzorging en bijkomende zaken in het Nederlands, Engels en Spaans.

Een beademingsmasker en tussenstukje voor de zuurstofaansluiting zijn ook handig om mee te nemen: beide zijn verkrijgbaar bij De 2e Stemwinkel.

Na een goede voorbereiding is het tijd om te gaan genieten van de bergen, zon, natuur, mensen en het strand. Alvast een fijne vakantie!

IK GA OP REIS en ik neem mee….

  • Contactgegevens
  • Reserve stemprothese en plug
  • Medisch paspoort
  • SOS kaartje voor in de auto of portemonnee
  • Douaneformulieren Nederlands-Engels
  • A4 Ik heb een halsstoma in 17 talen
  • Tracheostoma app, Nederlands-Engels-Spaans/ tracheostoma.nl.
  • Beademingsmasker en tussenstuk zuurstofaansluiting
Back To Top