Skip to content
Verrekening met zorgverzekeraar Wij verrekenen direct met uw zorgverzekeraar
Kwaliteit staat voorop Kwaliteit staat voorop
Levering binnen 24 uur Levering binnen 24 uur
030 – 232 1483

Onze werkwijze

 • Bij de eerste bestelling nemen wij contact met u op om het een en ander met u door te nemen.
 • Bij de eerste levering wordt een zorgformulier meegestuurd. Het eerste gedeelte kunt u zelf invullen. Het tweede gedeelte moet uw behandelend arts of huisarts invullen. Graag zien we dit formulier binnen 2 tot 3 weken retour.
 • Als u gelaryngectomeerd bent of een tracheotomie heeft, worden de hulpmiddelen vergoed vanuit de basisverzekering in Nederland.
 • Bij de bestelling zit een pakbon waarop staat wat u besteld heeft en ook de prijzen. Zo kunt u zien wat wij declareren bij de zorgverzekeraar. Het is dus geen factuur. Uw bestelling wordt rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar.
 • Na een aantal weken bellen wij u om te bespreken hoe het met u gaat en of er vragen zijn over de tracheostoma-hulpmiddelen.

Het advies van uw behandelaar welke tracheostoma-producten u het beste kunt gebruiken, is leidend voor ons. Zo nodig nemen we contact op met de behandelaar of verwijzen wij u terug.

De behandelaar kan de arts zijn, maar ook de verpleegkundig specialist, de (oncologisch) verpleegkundige of logopedist.

 Handig om te weten:

 • Wij verwerken de bestelling nog dezelfde dag en bieden die om 16.00 uur aan bij PostNL. In de meeste gevallen heeft u uw bestelling de volgende dag in huis.
 • Wij willen graag dat u goed geholpen wordt. Ons kleine team van vaste medewerkers staat tijdens kantoortijden voor u klaar. Buiten kantoortijden zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar via telefoon 030-2321483. Wanneer er vragen zijn die we niet telefonisch of per mail kunnen beantwoorden, kunnen we een van onze voorlichters vragen bij u thuis langs te gaan.
 • Wij geven 6x per jaar een digitale nieuwsbrief uit met nieuws en informatie over tracheostoma-producten. Via de website kunt u zich hierop abonneren.
 • De meeste producten staan op de website. Als u toch iets niet kunt vinden, neem dan contact met ons op. Soms hebben we het wel of kunnen we het bestellen voor u.
 • Kunt u een product niet vinden dat wel op de website behoort te staan, gebruik dan de zoekfunctie, het vergrootglas bovenin de website.
 • Op de website zijn ook folders te vinden van de PVHH over laryngectomie, zoals de folder Tips en de folder Leven zonder stembanden.


De Producten

HME ‘s (filters of kunstneuzen)

In de situatie vóór de operatie werd ingeademde lucht door neus, mond en keel verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Na de operatie komt de lucht koud, droog en ongefilterd het stoma binnen. Het slijmvlies van de luchtpijp en de longen kan hierdoor geïrriteerd raken en er kunnen hoestprikkels optreden.

Het verwarmen, bevochtigen en filteren van de lucht kan gedeeltelijk worden overgenomen door een warmte- en vochtwisselaar: HME (ook wel filter of kunstneus genoemd). Door gebruik te maken van een HME wordt het slijmvlies van de lagere luchtwegen beschermd en verzorgd. Hierdoor worden het indikken van slijm en infecties van het slijmvlies deels voorkomen.

Het filter kan bevestigd worden op een tube, button of in een speciale pleister (ook wel baseplate genoemd).

Een HME is nodig:

• ter (mechanische) bescherming van het stoma
• om de ingeademde lucht te verwarmen en te bevochtigen voordat deze de longen bereikt
• om stof uit de ingeademde lucht te filteren
• om meer zuurstof op te nemen
• om vochtverlies, en dus uitdroging en korstvorming te voorkomen

Een HME zorgt voor meer weerstand bij het inademen. Hierdoor zetten de longen beter uit en kan er meer zuurstof worden opgenomen.

Een HME moet 24 uur per dag gedragen worden voor een optimaal effect. Een filter mag maximaal één dag worden gedragen. Na één dag treedt bacteriegroei op en gaat ook de warmte- en vochtregulerende functie achteruit.

Als extra bescherming of uit cosmetisch oogpunt kan daarnaast ook een sjaaltje of rolkraag gebruikt worden.

Er zijn HME’s van plastic met een foam dat geïmpregneerd is met zout. Daarnaast is er ook een roestvaststalen HME die hergebruikt kan worden.

De beschikbare HME’s verschillen in bevochtiging en ademweerstand. Daarom worden voor bepaalde activiteiten ook bepaalde HME’s aangeraden.

 • Bij normale inspanning: Provox Xtra Moist, Provox Life Home, Laryvox Extra HME, Laryvox Extra HME Medium.
 • Bij lichamelijke inspanning: Provox Xtra Flow, Provox Life Go Llaryvox Extra HME High Flow.
 • Bij sterke lichamelijk inspanning en sportactiviteiten: Provox Life Energy en Laryvox Sport HME. Deze zijn heel losmazig en bevochtigen weinig. Je kunt er makkelijker door ademen.
 • Voor de nacht: Provox Life Night HME of Fahl Humotwin. Deze bevochtigen meer.
 • De roestvaststalen HME Purinox is geschikt voor alle bovenstaande situaties.
 • Extra bescherming tegen pollen, virussen, rook etc.: Provox Life Protect HME, Provox Micron HME.


De handsfree HME’s en spreekkleppen:

Deze worden alleen op advies en na overleg met uw behandelaar geleverd.

Veel gelaryngectomeerden willen graag handsfree (met de handen vrij) kunnen praten. Dat is gemakkelijk als u bijvoorbeeld autorijdt of op de fiets zit. De handsfree producten zijn helaas niet voor iedereen geschikt. Een veel voorkomend probleem met handsfree praten, is dat de pleister snel loslaat doordat er veel kracht op de pleister komt.
Wilt u weten of een handsfree product iets voor u is, overleg dan met uw behandelaar.

Pleisters (baseplates)

Pleisters worden ook wel baseplates genoemd. Je bevestigt daarmee de HME (filter of kunstneus).
Na de operatie en rondom de bestraling wordt meestal een huidvriendelijke pleister geadviseerd.
Is uw huid intact en heeft u geen huidproblemen, dan kunt u in overleg met uw behandelaar een pleister gebruiken die meer hecht. Deze blijft beter zitten maar is iets minder huidvriendelijk. De huid is meestal na een half jaar zo hersteld dat een pleister die sterker plakt goed wordt verdragen.

Soorten pleisters

 • Huidvriendelijke pleisters:
  Deze zijn gemaakt van hydrocolloïd, wat eruitziet als een kaasplak. De pleisters hechten minder goed maar zijn wel vriendelijk voor de huid: Provox Optiderm, Laryvox Tape Hydrosoft, Provox Life Sensitive.

Hechtende pleisters

Deze hechten meer en zijn daarom minder huidvriendelijk: Provox Flexiderm, Laryvox Tape Flexible, Provox Life Standard, Laryvox tape Comfort.

 • Pleister voor een diepliggend stoma:
  In deze pleisters zit een extra plastic stukje om de ruimte te vullen: Provox Stabilibase, Convex, Provox Life Stability, Provox Extra Base.
 • Pleisters voor de gevoelige huid:
  Laryvox Tape Hypoallergeen.
 • Heel dunne pleisters:
  Doorzichtig, Laryvox Tape Extra fine.

Pleisters zijn er in Rond, Ovaal en Extra Groot (XL, Plus).

Tips

 • Als de huid allergisch reageert op de pleister, kunt u een pleister van een ander merk proberen. De lijmlaag verschilt per merk.
 • Blijft de pleister niet goed plakken, neem dan het Plakprotocol er nog eens bij.
 • Er zijn verzorgingsproducten die de pleister beter laten plakken. Neem hiervoor contact met ons op.

Tubes en buttons

Tubes en buttons worden alleen op advies en na overleg met de behandelaar geleverd.

Wanneer de huid geen pleister verdraagt, kunt u gebruikmaken van een soepele tube of button.

Zowel in tubes als in de buttons kunnen HME’s en handsfree spreekkleppen geplaatst worden.
Tubes en buttons zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. De behandelaar kan beoordelen of dergelijke tubes of buttons geschikte hulpmiddelen zijn voor u.

De tubes en button moeten opgemeten worden en uw stoma moet er geschikt voor zijn. Dit geldt met name voor de button. Belangrijk is dat u weet hoe het ingebracht moet worden en dat u op de hoogte bent van de ins en outs. Tijdens en vlak na de bestralingen heeft het stoma vaak de neiging kleiner te worden. Er kan dan een tube of button gebruikt worden om dit te voorkomen.

Er zijn verschillende tubes:

 • voor in een pleister
 • met oogjes te dragen met een bandje
 • tube zonder of met gaatjes, gefenestreerd is met gaatjes om te kunnen praten

Een button is gemaakt van zacht siliconenmateriaal en kan worden gebruikt wanneer de tracheostoma geïrriteerd is of bloedend. In plaats van een pleister wordt de HME-filter in de button bevestigd. De button houdt zichzelf vast in het stoma en is meestal korter dan een tube. Ze zijn te verkrijgen met en zonder bevestigingsvleugeltjes, zodat deze ook kunnen worden vastgemaakt met een bandje of clip. De button mag niet ’s nachts worden gebruikt.

De larybutton is verkrijgbaar in verschillende maten (diameter en lengte), uw arts of logopedist spreekt dit met u af. De button mag niet tegen de stemprothese drukken.

Verzorgingsproducten

Huidverzorging rondom het tracheostoma

Dagelijks moet de huid rondom het stoma worden schoongemaakt met water, zeepvrije gel of met andere, speciaal daarvoor bestemde middelen. Slijmkorstjes lossen het beste op met een zoutoplossing. Eventueel mag met een pincet, gaas van 10 x 10 cm of een wattenstokje geprobeerd worden zichtbare korstjes weg te halen van de huid.

LET OP: Nooit met een klein gaasje (5 x 5 cm) bij het tracheostoma komen in verband met aanzuigen en daarmee kans op verstikking. Wattenstokjes mogen wel worden gebruikt aan de buitenkant van het stoma, niet erin.

Om de huid te beschermen tegen het opgehoeste slijm en de lijm van de pleister, kan er rondom het stoma een vloeistof aangebracht worden die binnen twee minuten opdroogt tot een vochtafstotend laagje. Bijkomend voordeel is dat hierna de pleister beter plakt.

Wanneer de huid beschadigd is, kan olie of zalf worden gebruikt. Het is aan te raden de zalf of olie alleen ’s nachts te gebruiken, of op momenten dat de pleister niet wordt gebruikt. Zalf of olie verminderen de plakkracht van de pleister.

Ter voorkoming van infecties van het slijmvlies en het indikken van slijm kan naast het gebruik een filter worden gesprayd of gedruppeld met fysiologisch zout. Over het algemeen is het advies om 2 tot 4x daags het tracheostoma te verzorgen.

Tips om de pleister beter te laten plakken

 • Een huidbeschermer gebruiken: Cavilon, Skin prep, Fahl Optigard, Provox Skin Bariiere.
 • Huidontvetter gebruiken: Provox Cleaning towels, Optifahl Stoma Cleaning Wipes.
 • Het Plakprotocol volgen: Plakprotocol.
 • Skin tac wipe (als de huid mooi is en intact). Dit in overleg met uw behandelaar.
 • Siliconen lijm (als de huid mooi is en intact). Dit in overleg met uw behandelcentrum.
 • Beugel voor de pleister: Support Aid (wordt niet veel gebruikt). Dit in overleg met uw behandelcentrum.

Er zijn verschillende schoonmaakdoekjes op de markt.

 • Een doekje om de lijmresten van de pleister te verwijderen: Fahl Opticlaer, Remove, Provox Adhesive Remover.
 • Een doekje om de huid te ontvetten en te reinigen: Provox Cleaning Towels, Optifahl Stoma Cleaning Wipes, in een bus of los verpakt.
 • Een doekje om de huid te beschermen. Dit doekje laat een filmlaagje op de huid achter. De pleister hecht meestal ook beter van een huidbeschermer: Skin Prep, Provox Skin Barriere, Fahl Optigard, Cavilon.

Heeft u hulp nodig?

Neem contact met ons op via:

Back To Top