Logt u voor de eerste keer in op de nieuwe website? Lees hier de instructies. U kunt ook een bestelling plaatsen zonder in te loggen.
skip to Main Content

Per 1 juni a.s. moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in het OV. Is dit zinvol voor een gelaryngectomeerde? KNO artsen bevestigen dat dit in enige mate nut heeft. Overdracht van het virus vindt voornamelijk plaats via hoesten en niezen, maar ook via de mond en neus en is zelfs mogelijk via de ogen. Vandaar dat de zorgverleners gezichtskappen dragen.

Een gelaryngectomeerde kan naast inademen van het virus door het tracheostoma dus ook besmet raken door contact met het virus via de neus of mond. daarom is het een goed idee, waar dat verplicht is, een mondkapje te dragen. Bovendien voorkomt een mondkapje verwarring of onduidelijkheid bij OV personeel en overige reizigers. Bij het niet dragen van een mondkapje zou een gelaryngectomeerde immers erg veel uit moeten leggen.

Wat te dragen voor het tracheostoma?

De wetenschap weet ook nog niet alles van dit virus. Er zijn aanwijzingen dat het dragen van een HME filter voldoende is om de luchtwegen te beschermen, zowel voor je omgeving als voor jezelf. Maar ook daar is mager of geen wetenschappelijk bewijs voor. Het is niet noodzakelijk om voor je HME nog een sjaaltje of iets dergelijks te dragen.

Wij adviseren een HME filter te dragen en deze als je buiten bent geweest te vernieuwen. Is het niet mogelijk een HME filter te dragen, dan kun je een Tracheofix ( gemaakt van schuim) of een bef die uit meerdere lagen bestaat dragen, zoals bijvoorbeeld een Tergalbef of een Buchanan. Er zijn aanwijzingen dat de Provox Micron beter tegen virussen beschermt. deze heeft echter een hoge ademweerstand en is daarom niet voor iedereen geschikt.

Op dit moment, met de kennis van vandaag, adviseren we de regels van het RIVM te volgen. Dus een mondkapje op je neus en mond waar het verplicht is en het dragen van een goede bescherming voor het tracheostoma, het liefst een HME filter!

Richtlijnen bescherming gelaryngectomeerde:

  • Het dragen van een mondkapje op neus en mond waar het verplicht is (bijvoorbeeld OV)
  • Naar eigen inzicht en wens een mondkapje waar 1,5 m afstand moeilijk is, bijvoorbeeld bij de kapper.
  • Het dragen van een HME filter!!!
  • Als een HME filter niet mogelijk is: Tracheofix, Tergalbef of Buchanan ( bef met meerdere lagen)
  • Extra sjaaltje voor het HME filter mag maar is niet noodzakelijk.
  • Als je buiten bent geweest de HME filter, Tracheofix of bef vernieuwen.
  • Goede handhygiene.

Back To Top